9.sınıf Coğrafya (Lise 1 coğrafya ) Test soruları ve cevapları

Önemli Not: Arkadaşlar Başlık üstündeki (Facebook’ta beğen) Sayfamızı facebookta beğenerek 9.sınıf Coğrafya (Lise 1 coğrafya ) Test soruları ve cevapları ile ilgili tüm haberleri anında facebook sayfanızda görebilirsiniz.. Yapmanız gereken tek şey başlık üstündeki (efzen.com facebook’ta) beğen butonuna tıklayarak sayfamızı beğenmek.. Teşekkürler

Soru1. Yer’in katı ve sıvı yüzeyini çepeçevre saran gaz örtüsüne atmosfer denir. Atmosferin yer yüzeyindeki canlılar üzerinde koruyucu ve düzenleyici bir etkisi vardır.

Aşağıda verilen bilgilerden hangisi atmosferin bu özelliklerinden birisi değildir?

A) İklim olaylarının meydana gelmesini sağlar.

B) Güneşten gelen zararlı ışınları süzer.

C) İçindeki oksijen gazı nedeniyle hayatı yaşanılır hale getirir.

D) Güneşten gelen ışınların dağılımını sağlayarak , Güneş ışığını alamayan yerlerinde aydınlık olmasını sağlar.

E) Işığı ve sesi yalıtır

 

Kaynak: www.englishpage.blogcu.com

Soru2. – Güneşten gelen son derece tehlikeli zararlı ışınları tutar.

— Aynı zamanda bir bakteri öldürücüdür.

Yukarda özelliklerinden bahsettiğimiz atmosferin hangi katmanıdır?

A) Troposfer

B) Eksosfer

C) Stratosfer

D) Ozonosfer

E) İyonosfer

Soru3. Atmosfer olaylarının uzun yıllar içerisinde göstermiş olduğu ortalama duruma iklim adı verilir. İklim olayları da troposferin 3-4 km’lik alt kısımlarında gerçekleşir.

Bu durumun temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yatay hava hareketlerinin yalnızca bu bölümde oluşması.

B) Su buharının tamamına yakının bu bölümde bulunması

C) Atmosfer sıcaklığının bu bölümde daha yüksek olması

D) Canlı hayatının sadece bu bölümde yer alması

E) Güneşten gelen enerjinin tamamının bu bölümde tutulması

Soru4. Üst sınırı , yeryüzünden 250-300 km. yüksekliktedir. Radyo dalgalarını yansıttığı için yeryüzü haberleşmesinde büyük önem taşır.

Yukarıda özelliklerinden bahsettiğimiz atmosferin katmanı aşağıdakilerden hangisidir?

A) İyonosfer

B) Ozonosfer

C) Kemosfer

D) Troposfer

E) Eksosfer

Soru5. Bir çok bilim adamı geçmişte bir çok sebebe bağlı olarak iklim değişikliklerinin meydana geldiğini, günümüzde de yer küre üzerinde yapılan bir çok araştırmalar küresel ısınmaya bağlı olarak gelecekte iklim değişikliklerinin meydana gelebileceğinden bahsetmektedirler.

Bu durumun temel sebebi aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?

A) Dünyanın yörüngedeki hızının artması.

B) Ozon gaz katmanının incelmesi.

C) Yılın altı aylık dönemlerinde kutupların gündüzü yaşaması.

D) Kutuplardaki buzulların hızla erimesi.

E) Atmosfere karışan klorofloro-karbon gazlarının artması.

Soru6. Güneş ışınları atmosferden geçerken yansıma yoluyla dağılır.

Bu durum aşağıdakilerden hangisinin oluşmasına sebep olur?

A) Yerden yükseldikçe sıcaklığın azalmasına

B) Basınç alanlarının oluşmasına

C) Gölgeli yerlerin de aydınlanmasına

D) Basınç merkezlerinin oluşmasına

E) Yıllık sıcaklık farklarının artmasına

Soru8. İklim atmosfer olaylarının uzun yıllar içerisinde gösterdiği ortalama duruma denir. Hava durumu ise kısa süreli atmosfer olaylarıdır.

Aşağıda bazı karşılaştırmalar yapıldı bu karşılaştırmalara bakarak hangisinin doğru olduğu düşüncesine varırız?

İklim Hava Durumu

A) Ilıman bir kış Donlu gece

B) Kurak bir kış Sert bir yağış

C) Yağışlı bir mevsim Yağışlı ilkbahar

D) Donlu bir gün Ilık kış

E) Karlı bir gün Sisli bir akşam

Soru11. Aşağıdakilerden hangisi soğuk yerel rüzgarlar arasında kabul edilemez?

A) Mistral

B) Poyraz

C) Samyeli

D) Bora

E) Karayel

Soru12. Aynı enlemlerde yer almalarına rağmen yaz aylarında Asya Kıtası, Kuzey Amerika Kıtasından daha sıcak olmaktadır. Bunun temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Asya’nın Amerika’ya göre daha karasal olması

B) Güney yarım kürede yer alması

C) Yeryüzü şekilleri

D) Farklı okyanus akıntılarının etkisinde kalması

E) Dünyanın geoid şeklinde olması

Soru13. Aşağıdakilerden hangisi iklimden etkilenmez?

A) Yağış rejimi

B) Yeraltı zenginlikleri

C) Tarımsal etkinlikler

D) Yaşama biçimi

E) Sıcaklık düzeni

Soru14. Aşağıdakilerden hangileri havadaki bağıl nemin doyma noktasına ulaşmasını sağlayan etkenlerden biridir?

I . Sıcaklığın düşmesi

II. Rüzgarın şiddetlenmesi

III. Yükseltinin artması

IV. Basıncın artması

A) I ve II

B) II ve III

C) IIIve IV

D) I ve III

E)II ve IV

Soru15. Bir yerde yağışın oluşabilmesi için aşağıdakilerden hangisinin olması beklenir?

A)Hava basıncının yükselmesi

B) Bulut seviyesinin yükselmesi

C) Havadaki nemin doyma noktasına ulaşması

D) Havanın sıcaklığının artması

E) Havanın rüzgarlı olması

Soru16. Yağışlı mevsim ilkbahar ve yaz aylarıdır. Don olayı ve donlu gün sayısı oldukça fazladır.Yıllık yağış miktarı ise oldukça fazladır.

Yukarıda konu edilen iklim tipi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Akdeniz iklimi

B) Muson iklimi

C) Karadeniz iklimi

D) Orta Kuşağın Karasal iklimi

E) Savan iklimi

Soru17. Aşağıda isimleri yazılı olan ülkelerin hangisinde Akdeniz iklimi görülmez?

A) Almanya

B) Türkiye

C) Yunanistan

D) İtalya

E) Libya

Soru18. Tayga ormanları aşağıdaki iklim tiplerinin hangisinin tipik bitki örtüsüdür?

A) Savan

B) Karasal

C) Tundra

D) Muson

E) Ekvatoral

Soru19. Dünya üzerinde cephe yağışları daha çok aşağıdaki yerlerden hangisinde görülür?

A) Kutuplarda

B) Çöl bölgelerinde

C) Dönenceler arası kuşakta

D) Ekvatoral bölgede

E) Orta kuşakta

1E 2D 3B 4A 5E 6C 7B 8C 9D 10E 11C 12A 13B 14D 15C 16D 17A 18C 19E

YORUM KÖŞESİ

49 YORUM YORUM YAPILDI "9.sınıf Coğrafya (Lise 1 coğrafya ) Test soruları ve cevapları"

  1. ahmet dedi ki 13 Haziran 11 19:13 

    cevapları buldum ama biraz daha soru olsa iyi olurdu

  2. irem dedi ki 04 Ekim 11 16:21 

    emeğiniz için teşekkürler ama daha fazla soru lütfen :)

  3. elif dedi ki 22 Ekim 11 20:46 

    ya benim istediğim sorular bunlar değildi ama yinede emek verdiğiniz için teşekkürler :D :P

  4. evin dedi ki 25 Ekim 11 17:12 

    çok gzl sorular ama biraz daha olsa

  5. mert atalık dedi ki 14 Kasım 11 19:53 

    emeğe saygı ama birazda problem koysan iyi olurdu !

  6. nazli dag dedi ki 19 Kasım 11 18:49 

    sagolun bunlar da iii ama biraz soru daha:(

  7. Allen İverson dedi ki 03 Ocak 12 16:00 

    Teşekkürler arkadaşların dediği gibi daha fazla soru olsaydı daha iyi olurdu emege saygı :)

  8. ahmet yenigün dedi ki 03 Ocak 12 19:04 

    aga bnm sorular yoq burda …

  9. nur can dedi ki 08 Ocak 12 20:45 

    çok sağolun ama sorular yeterli değilllll !!!

  10. samet özbay dedi ki 30 Ocak 12 13:07 

    çok soğolun sorularınız yeterli deyil =)

  11. merve yağmur dedi ki 06 Şubat 12 22:00 

    Teşkkürler ama biraz daha soru süper olur (:

  12. güney yağız dedi ki 20 Şubat 12 22:20 

    güzel biraz daha soru olaydı iyidi

  13. Berat Öztürk dedi ki 28 Şubat 12 18:26 

    güzel sorular daha fazla sou plss

  14. büşrakatkay dedi ki 25 Mart 12 21:03 

    bence çok güzeel sorular ve çok kolay çözünebiliyor süperrrrrrrrrr

  15. melisa dedi ki 28 Mart 12 21:38 

    çok güzel biraz daha soru olsa iyi olurdu..

  16. Kader. dedi ki 16 Nisan 12 20:19 

    Gayet güzel çok beğendim teşkkürler :)

  17. samet dedi ki 15 Mayıs 12 19:51 

    çok güzel çok beğendim arkadaşlar biraz daha bulun bari :D

  18. cemre kanlıbaş dedi ki 02 Ekim 12 16:22 

    sorular çok güzel ama az

  19. ali yurdagül dedi ki 10 Ekim 12 19:12 

    çok teşekkürler ama birazdaha soru lütfen

  20. vehbi dedi ki 30 Ekim 12 10:50 

    biraz daha soruuuu :D

  21. irem özcan dedi ki 05 Mart 13 19:46 

    çözerken uykum geldi ne ya buuuu amk……….

  22. teslimerve dedi ki 14 Nisan 13 10:25 

    BENCEDE BİRAZ DAHA SOOOORUUUUU LÜTFEN…….

  23. AkıncıYusuf dedi ki 14 Nisan 13 15:26 

    18. sorunun cevabı karasal iklim yanı B seceneği olmalı .. Birtek benim mi dikkatimi çekti ?

  24. hasan dedi ki 17 Nisan 13 19:39 

    Sorular güzel ama yeterli değil

  25. melih dedi ki 23 Nisan 13 20:07 

    güzel sorular

  26. esra dedi ki 27 Mayıs 13 14:37 

    hayır doğru hocayla çözmüştüm aynı soruyu

  27. servet dedi ki 02 Haziran 13 08:34 

    allah razı olsun ya çook tesekkur ederım…

  28. Ahmet dedi ki 23 Haziran 13 14:38 

    Süper olmus daha istiyom :) :D

  29. dddamla dedi ki 24 Haziran 13 22:19 

    keşke oys de bunun gibi sorular çıksa çok güzel olur

  30. aycell dedi ki 30 Haziran 13 12:06 

    Allah razı olsun çok güzel.. :)

  31. meleşirin dedi ki 01 Temmuz 13 15:41 

    ben bu sorilari çook beyenmişam sagolasanız

  32. kemalcan dedi ki 01 Eylül 13 19:30 

    bu sorular kolay gelıyor artık bana daha zoru yokmu admin genede emeğe saygı :D

  33. elife çalık dedi ki 10 Kasım 13 22:11 

    süper yaaaaaa teşekkür ederiz :D

  34. elife çalık dedi ki 10 Kasım 13 22:11 

    süpper yaaaaaaa teşekkür ederiz :D :D

  35. SEDA dedi ki 13 Kasım 13 19:15 

    ssoorruullaarr ççookk ggüüzzeell :)

  36. SEDA dedi ki 13 Kasım 13 19:16 

    sorular güzeldi ama cevaplar çözümlü olsa daha iyi olurdu:)

  37. yusuf kösten dedi ki 08 Aralık 13 11:00 

    çok iyi agaaaaaaaaaaaaaa

  38. samet dedi ki 09 Aralık 13 21:46 

    mükmmel bişey bu

  39. burcu dedi ki 10 Aralık 13 19:25 

    çok saçmaaaa

  40. burcu dedi ki 10 Aralık 13 19:26 

    yalakalık yapmaya grek yok sorular öok saçmaaaa

  41. ozan murat dedi ki 25 Ocak 14 20:37 

    sorular güzell amadaha 79 tane daha lazım

  42. cansu dedi ki 29 Ocak 14 19:36 

    Emeğiniz için teşekkürler ama bana daha fazla soru gerekli :/

  43. rmysa dedi ki 12 Şubat 14 15:03 

    cevaplar nerede

  44. SEVDA dedi ki 13 Şubat 14 19:58 

    çok beğndim ve cok yardımcı oldu ama lütfen biraz daha soruuuu

  45. hasret dedi ki 15 Şubat 14 22:17 

    sorular çok güzel ama daha fazla soru…

  46. ADANASPORLU dedi ki 20 Şubat 14 18:19 

    Teşekkürler.

  47. eliza dedi ki 28 Mart 14 19:41 

    ne lan bu 19 soru ders arası çözmelik falan mı ya :)

  48. kadir dedi ki 13 Nisan 14 02:58 

    çok kolay sorular :/

  49. oguzhan dedi ki 05 Haziran 14 16:54 

    sorular cok uzun






− 6 = iki