SES BİLGİSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI (4),türkce dersi test soruları

SES BİLGİSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI (4)

 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde herhangi bir ses olayı görülmez?

a)      Küçücük elleriyle bir şeyler anlattı.

b)      Onunla daracık yollardan geçtik.

c)      İncecik söğüt dalları rüzgara dayandı.

d)      Ona, Perşembe günü uğrarım.

e)      Sıcaktan iyice bunalmıştık.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kaynaştırma harfi kullanılmamıştır?

a)      Ümit, uyanık insanın rüyasıdır.

b)      Görmek, yenilenmenin başlangıcıdır.

c)      Eskimeyenin peşinden giden hep yeni kalır.

d)      Zaman, kolay ele geçen şeyleri siler.

 

3. Aşağıdaki sözcüklerin hangisinin son harfi, sesliyle başlayan bir ek aldığında yumuşamaz?

a)      devlet

b)      çırak

c)      ilaç

d)      mehtap

 

4. Adam; pamukları deşilmiş, ilk rengini ele veren hiçbir parçası tam kalmamış yorgana sarılıp sessiz, kıpırtısız bir uykuya dalıyordu.

Bu cümlede aşağıdakilerden hangisine örnek gösterilemez?

a)      Ünlü daralmasına uğramış sözcüğe

b)      Ünsüz yumuşamasına uğramış sözcüğe

c)      Kaynaştırma sesine

d)      Küçük ünlü uyumuna uymayan sözcüğe

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralmasına örnek gösterilemez?

a)      Gönlünden geçenleri bana da söyleyebilir.

b)      O manzarayı görünce ağlayacağını tabii bilmiyordunuz

c)      Böyle bir davranışı ondan beklemiyordum.

d)      Onun da bizimle geleceğini biliyordum.

 

6. Aşağıdaki sözcüklerin hangisinden sonra ünlüyle başlayan bir ek gelse, sözcüğün sonundaki sert sessizde yumuşama olur?

a)      millet

b)      özet

c)      geçit

d)      sepet

 

7. Tatil anlayışının güneş, deniz, kum üçgenine sıkıştığı günümüzde, Akdeniz’i alternatif gezilerle keşfetmek isteyenlerin uğraması gereken ilk yer Çıralı olmalı.

Cümlesinde aşağıdakilerden hangisinin örneği yoktur?

a)      Ses düşmesi

b)      Ses türemesi

c)      Sessiz yumuşaması

d)      Kaynaşma

 

8. Şimdiki zaman eki (-yor), aşağıdakilerden hangisinin sonuna getirilerek çekimlenirse büyük ünlü uyumu kuralını bozar?

a)      konuşmak

b)      dinlemek

c)      anlamak

d)      oturmak

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralmasının örneği vardır?

a)      Zamanla nasıl değişiyor insan?

b)      Gün geçtikçe artıyor yalnızlığımız.

c)      Ne havada dönüp duruyor kuşlar?

d)      Bir çiçek istiyorum ben bakmasam solacak.

 

10. “Bir defa kaybolmaktansa iki defa yol sormak daha iyidir.” cümlesindeki altı çizili sözcükte aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?

a)      Ünsüz yumuşaması

b)      Ses türemesi

c)      Ünsüz benzeşmesi

d)      Ses düşmesi

 

CEVAPLAR:  1.c    2.d    3.a   4.a    5.a    6.c    7.b    8.b    9.d    10.d
Kaynak: www.odevkonusu.blogcu.com izni ile alınmıştır

YORUM KÖŞESİ

2 YORUM YORUM YAPILDI "SES BİLGİSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI (4),türkce dersi test soruları"

  1. 123 dedi ki 23 Eylül 11 18:55 

    çok basit sorular

  2. Cokda Tın dedi ki 08 Ocak 12 12:24 

    Sağol Yiğen Güzel Konu + RéP O.o






altı × = 42